nawozy

Rolnicy poszukują alternatywnych gatunków roślin uprawnych dla rzepaku, zbóż i kukurydzy. Jedną z tych roślin jest soja, która w 2024 rekord powierzchni zasiewów — blisko 80 tys. ha. Wraz ze wzrostem powierzchni rośnie też świadomość związana z agrotechniką tej dotychczas niezbyt popularnej uprawy.

Dlaczego rośnie uprawa soi w Polsce?

Wielu ekspertów uważa, że powierzchnia zasiewów soi w naszym kraju w dalszym ciągu będzie rosła. Sprzyja temu dobra rentowność uprawy oraz coraz lepsze doradztwo związane z jej prowadzeniem. Dodatkowym czynnikiem przemawiającym, za dalszym wzrostem powierzchni uprawy soi jest jej korzystny wpływ na glebę oraz duża wartość przedplonowa. Dodatkowo w soi obecnie nie jest wymagane prowadzenie tak intensywnej agrotechniki, jak w zbożach ozimych, czy rzepaku. Pomimo tego warto w soi zastosować ochronę fungicydową oraz nawożenie dolistne.

Jakie mikroelementy warto zastosować nalistnie w soi?

W soi podobnie jak w innych roślinach uprawnych mikroelementy pełnią bardzo ważną rolę. Dlatego też ich niedobór może wpłynąć na obniżenie poziomu plonowania. Newralgicznym momentem na podanie mikroelementów jest okres przed lub na samym początku kwitnienia. W nawożeniu dolistnym soi warto uwzględnić takie mikroskładniki jak bor, molibden oraz cynk.

Należy zwrócić uwagę na bor

Na ogół gleby w Polsce mają niską zasobność w bor, a jego wprowadzenie w formie nawozów mineralnych nie jest powszechne. Jednym z niewielu nawozów mineralnych zawierających bor jest Humicalc 4.0. W związku z tym ważna jest rola nawożenia dolistnego tym mikroelementem. Przed kwitnieniem warto zastosować od 60 do 120 gramów boru, dawkę należy dostosować rozwoju plantacji — wielkości wytworzonej biomasy. Bor nalistnie można wprowadzić stosują ADOB bor lub OSD bor.

Konieczna może być ochrona grzybobójcza

Lustracje polowe prowadzone przez doradców oraz rozmowy z plantatorami soi wskazują jednoznacznie, że z roku na rok rośnie presja chorób w soi. Zaczyna być widoczny ich negatywny wpływ na plon. Widoczne jest również duże zróżnicowanie porażenia pomiędzy odmianami. Pokazuje to, że warto postawić na odmiany o dobrym profilu zdrowotności. Pomimo tego warto wykonać zabieg fungicydem bezpośrednio przed kwitnieniem. Pozwoli to ograniczyć rozwój chorób i zabezpieczyć roślinę przed nowymi infekcjami.

Jakie choroby soi mogą obniżać plon?

W soi występuje kilka chorób, z których najbardziej znane są brązowa plamistość soi (septorioza) oraz mączniak rzekomy. Rośnie także znacznie takich chorób jak zgnilizna twardzikowa oraz chwościk soi. Wraz z dalszym wzrostem areału (sąsiedztwo upraw) zapewne zwiększy się też presja chorób w uprawie soi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here