Studia gastronomiczne w pigułce

W dzisiejszych czasach społeczeństwo ma dużą świadomość na temat znaczenia zdrowia, a także odpowiedniego i racjonalnego żywienia. Ten fakt sprawia że coraz więcej ludzi podejmuje studia gastronomiczne. Obecnie mnóstwo osób znajduje pracę w gastronomii. Trzeba pamiętać że wśród społeczeństwa jest mnóstwo osób których wymagania rosną jako konsumentów. Zdrowe żywienie i życie tak zwane fit jest jak najbardziej
w modzie, tego też wiele osób przykłada wielką wagę do tego co spożywa. Wybierając studia gastronomiczne decydujemy się na bardzo odpowiedzialny kierunek. umożliwia on zdobycie specjalistycznej wiedzy
a także umiejętności z zakresu sztuki przygotowywania i serwowania potraw jak również projektowania i zarządzania placówkami, które prowadzą działalność gastronomiczną.
w trakcie studiów treści kształcenia które są zawarte w programach nauczania dotyczą jednocześnie tradycyjnych aspektów procesu świadczenia usług gastronomicznych oraz nowoczesnego podejścia do zaspokajania szybko zmieniających się potrzeb konsumentów.
Studia gastronomiczne to bardzo odpowiedzialny kierunek, ponieważ dotyczy on najważniejszych kwestii naszego życia, czyli żywienia. Decydując się na ten kierunek powinniśmy bardzo wnikliwie to przemyśleć, ponieważ należy bardzo poważnie podejść do tego tematu, gdyż chodzi tutaj o przyszłych klientów i konsumentów. Podejmując studia gastronomiczne możemy zacząć od studiów pierwszego stopnia czyli tak zwanych licencjackich bądź studiów magisterskich, czyli studiów drugiego stopnia.
Studia licencjackie trwają około 6 semestrów, czyli 3 lata, natomiast magisterskie około 4 semestrów, czyli 2 lat. W trakcie edukacji student bierze udział między innymi w zajęciach z:
-gastronomii w sztuce,
– cateringu i organizacji eventów,
– historii gastronomii,
– turystyki kulinarnej,
– savoir vivre,
– odstaw hotelarstwa,
– zarządzanie w gastronomii.
studenci również realizują praktyki zawodowe w placówkach w branży gastronomicznej takich jak:
-restauracje,
– bary,
– punkty gastronomiczne,
– placówki handlowe,
– hotele,
– stołówki.
Po ukończeniu studiów absolwent staje się specjalistą posiadającym wszechstronną wiedzę umiejętności a także kompetencje które umożliwiają zatrudnienie w obiektach gastronomicznych gastronomiczno-hotelarskich na każdym szczeblu ich organizacji oraz firmach projektujących wyposażenie obiektów gastronomicznych. dyplom studiów wyższych na tym kierunku umożliwia również prowadzenie własnej działalności branży gastronomicznej.
Studia gastronomiczne to idealna opcja dla osób interesujących się właśnie tą branżą lub chcących założyć własną działalność gospodarczą taką jak na przykład restauracja. wiele osób wiele osób prowadzących restauracje nie zawsze zna się na gastronomi, czasami są to osoby które po prostu chcą mieć własny biznes, a nie znają się w ogóle na kuchni. bardzo wskazanym jest żeby osoba prowadząca restauracje miała choć podstawowe pojęcie na temat obecnego żywienia, zasad, trendów czy też łączenia smaków. Studia gastronomiczne pozwalają na poznanie tego tematu i dojście do sukcesu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here